späť na blog

Dizajnérky prezradili, aké sú trendy v interiérovom dizajne v roku 2024

Dizajnérky prezradili, aké sú trendy v interiérovom dizajne v roku 2024

Hľadáte inšpiráciu na zariadenie svojho nového bývania? Michaela Merešová a Ing. arch. Zdenka Virdzeková z interiérového štúdia Arcada nám prezradili, aké sú aktuálne trendy v interiérovom dizajne, ale aj to, či sa nimi treba nevyhnutne riadiť a kedy staviť na nadčasovosť.

O akých trendoch v interiérovom dizajne môžeme hovoriť v roku 2024?

Trendmi sú určite prírodné materiály, minimalizmus a udržateľnosť.

Aké prírodné materiály si máme predstaviť?

V roku 2024 sú to najmä prírodné materiály ako drevo, kameň či organické textílie. Pokiaľ ide o drevo, tmavé drevo nahrádzajú svetlejšie prírodné tóny dreva, ktoré dokážu rozžiariť miestnosť, prinášajú pocit tepla a pohodlia a celkovo príjemný vizuálny dojem. Uplatniť sa môže napríklad ako prírodne drevené parkety. Spomínaný kameň zas dobre vynikne v obkladoch na stenách, napríklad v kuchyni.

Prečo je taký obľúbený minimalistický štýl?

Minimalizmus kladie dôraz na čisté línie, funkčnosť a odstraňuje vizuálny neporiadok. Pri výbere nábytku preto odporúčame sústrediť sa na jednoduché tvary a formy, neutrálne farby ako biela, čierna a šedá a množstvo úložného priestoru na zníženie neporiadku. V duchu minimalizmu a jednoduchosti sme vybrali zariadenie aj do vzorového bytu, ktorý si môžete prísť pozrieť do Čerešní. Použili sme tu koncept monochromatickosti a neutrálne farby kombinované tón v tóne. Dobre prevedené monochromatické farebné schémy vytvoria harmonický interiér, ktorý evokuje pocity pokoja, vyrovnanosti a vzhľad celistvosti.

Je výzvou zariadiť svoje bývanie udržateľne?

Udržateľné a ekologické riešenia sú stále rozšírenejšie, a to aj pri výbere zariadenia do domácnosti či bytových doplnkov. Čoraz viac značiek a výrobcov využíva obnoviteľné a recyklovateľné materiály, takže vybrať si zariadenie, ktoré bolo vyrobené férovým spôsobom a vydrží dlho, nie je skutočne problém. Nemusíte si pritom predstavovať nejaký nábytok vyrobený z paliet, hovoríme aj o vkusných dizajnových kúskoch. Príkladom je nábytok v pracovni vo vzorovom byte. Dizajnová knižnica aj komoda sú vyrobené z CDF recyklovateľných kompaktných čiernych dosiek, na ktorých je nanesený náter. Je to ekologicky udržateľný, technicky odolný materiál, ktorý sa postará o estetický vzhľad miestnosti.

Myslíte, že existuje optimálny čas, po ktorom si už zariadenie domácnosti žiada refresh?

Ak interiér zariadi šikovný profesionál, či už architekt alebo dizajnér, minimálne 10 rokov nie je výmena zariadenia potrebná. Neskôr postupne dochádza k prirodzenému opotrebovaniu, a vtedy vzniká priestor na premaľovanie stien, prípadne výmenu mobiliáru a malý refresh.

Oplatí sa pri zariaďovaní domácnosti sledovať, čo je in alebo, naopak, odporúčate staviť na nadčasovosť?

Nadčasovosť je na mieste hlavne pri zariaďovaní vstavaných častí nábytku ako je kuchynská linka a šatníky, prípadne nábytku na mieru. Rovnako to platí aj pri výbere parkiet, dlažby a obkladov. Mobiliár a doplnky môžu, naopak, sledovať módne trendy a pri ich výbere si môžete aj trochu „uletieť”. Ak vás časom omrzia alebo prestanú baviť, nie je také nákladné ich vymeniť.

Máte nejaké tipy na to, ako opticky zväčšiť priestor?

Efekt zväčšenia priestoru môžete dosiahnuť farbami. „Oblejte“ miestnosť alebo jej časť jednou farbou. Oklamete tým zrak a miestnosť bude pôsobiť väčšia, priestor bude pôsobiť hladko, minimalisticky a ucelene. Vo všeobecnosti sú na optické zväčšenie priestoru ideálne svetlé farby. Ak chcete použiť tmavšiu farbu, tak len na jednu stenu a zvyšok dolaďte svetlým odtieňom. Na optické zväčšenie priestoru fungujú aj jednotné obklady stien, do ktorých možno zabudovať dvere, rozvodové skrine a ďalšie prvky. Pri zariaďovaní sa snažte nezahltiť priestor nábytkom. Všetko v domácnosti by malo mať svoje miesto, efektívne si preto navrhnite úložné priestory. Odporúčame uprednostniť uzavreté úložné priestory – poriadok všeobecne pomáha k pocitu väčšieho priestoru.

Keď hovoríme o odkladacích priestoroch, ako ich vyriešiť funkčne, ale zároveň tak, aby nepôsobili rušivo?

Každá vec by mala mať svoje miesto, a na to treba myslieť už pri návrhu interiéru. Určite oceníte multifunkčný nábytok, ktorý umožní využiť skrytý úložný priestor v nábytku ako je lavica, sedačka či taburet. Efektívne a zároveň efektne môže pôsobiť aj využitie vertikálnych úložných priestorov. Na odkladanie vecí neexistuje jednotné pravidlo, každá rodina má vlastné priority a pred zariaďovaním bývania si musí zhodnotiť, čo a ako používa. Pokiaľ by sme však mali dať nejaký konkrétny tip týkajúci sa odkladacích priestorov, v predsieni by mal byť dostatočne veľký priestor na odkladanie topánok a kabátov.

Ktoré veci pri zariaďovaní interiérov nikdy nevyjdú z módy?

Neutrálne a svetlé odtiene, prírodné materiály a farby, biely voál a veľkoplošné zrkadlá. A naopak, je niečo, čo sa už pri zariaďovaní bytu „nenosí“? Ak je interiér vkusne, vyvážene a citlivo zariadený, nosí sa všetko.

dohodnite si stretnutie

Chcete bývať
v Čerešniach?