späť na blog

5 vecí, na ktoré si dať pozor pri kúpe nehnuteľnosti

5 vecí, na ktoré si dať pozor pri kúpe nehnuteľnosti

Čaká vás kúpa nového bytu? Poradíme vám, na čo si dať pozor predtým, než sa finálne rozhodnete.

1. Stav nehnuteľnosti

Kúpa bytu nie je spontánnym nápadom a predtým, než zmluvu na jeho kúpu podpíšete, si ho prirodzene dôkladne „preklepnete“. Znie to ako samozrejmosť, mnoho ľudí však sa skutočne nechá presvedčiť dobrým pocitom z prvej obhliadky a niektoré formálne náležitosti prehliada. A to je chyba.

Príprava na kúpu nehnuteľností by mala zahŕňať presné zistenie si všetkých informácií o byte. K tomu patrí zhromaždenie informácií o čo najpresnejšom stave budovy, vrátane detailov ako sú použité materiály, technické vybavenie, elektrické vedenie, vodoinštalácie a kúrenie. Takisto tam patria veci týkajúce sa právneho stavu veci. Najmä v prípade, že kupujete nehnuteľnosť od predchádzajúceho majiteľa, je dôležité overiť si, či nehnuteľnosť nemá žiadne právne záväzky alebo bremená, ako sú nezaplatené dane alebo iné nevysporiadané záležitosti.

V tomto prípade sa zdá byť výhodnejšia kúpa bytu v novostavbe od seriózneho developera. Vtedy sa totiž môžete spoľahnúť na to, že vám predošlý majiteľ nezatají náležitosti týkajúce sa stavu bytu. Developer vám garantuje, že všetky náležitosti uvedené v zmluve sú pravdivé a zaväzuje sa k tomu, že podmienky v zmluve musí dodržať.

2. Vyskúšanie sa oplatí

K posúdeniu stavu bytu, ktorý sa chystáte kupovať, by malo patriť aj vyskúšanie všetkého, čo byt ponúka. Zhodnotíte tak reálny stav vecí, ale zároveň si otestujete, ako by ste sa v byte cítili počas bežného dňa. Len málokedy však v byte, ktorý si chcete kúpiť, môžete stráviť dlhší čas. Ak máte možnosť, skúste ho aspoň navštíviť viackrát, v rôznych denných časoch. Okrem zariadenia si všímajte aj také veci ako svetlo či hluk v byte, voľné parkovacie miesta a podobne.

Niektorí klienti majú obavy kupovať si byt, ktorý je ešte len v štádiu výstavby, pretože si ho takto vyskúšať nemôžu a boja sa, že siahajú takpovediac po mačke vo vreci. V Čerešniach vám nielen ponúkame možnosť navštíviť vzorový byt v už obývanom bytovom dome komplexu, ale aj príležitosť vyskúšať si Bývanie na skúšku. V byte môžete stráviť celý jeden deň a noc a vyskúšať si, ako sa v Čerešniach naozaj býva. Využite ho na prechádzky po vnútroblokoch, rozhovory so susedmi alebo testovanie toho, ako sa vám v takomto byte bude zobúdzať.

Možnosť vyskúšať si Bývanie na skúšku u nás platí pre klientov, ktorí sa rozhodnú podpísať rezervačnú zmluvu a zložia kauciu za rezerváciu. V prípade, že by sa po vyskúšaní stalo, že by ich bývanie nepresvedčilo, od rezervačnej zmluvy môžu bez poplatku ustúpiť a peniaze im vrátime.

3. Poloha a vybavenie

Ak si kupujete byt v časti, ktoré dobre nepoznáte alebo ste tam nikdy predtým nebývali, informujte sa o tom, čo všetko sa v blízkosti nachádza. V ideálnom prípade sa niekoho bývajúceho v susedstve úprimne spýtajte na výhody a nevýhody života v danej lokalite.

Na tieto informácie sa dívajte triezvo – možno vás prekvapí slabá občianska vybavenosť a možno práve naopak. Aj mnoho ľudí, ktorí prišli bývať do Čerešní, bolo pozitívne prekvapených z faktu, že dostupnosť do centra mesta bola lepšia, ako si naozaj mysleli. Bývanie v Dúbravke prináša viacero výhod – prečítať si o nich viac môžete aj v samostatnom článku.

Okrem toho, čo sa v okolí zamýšľaného budúceho bytu nachádza, sa spýtajte aj na to, čo sa plánuje. V častiach, kde vyrastajú novostavby, často dodatočne vzniká aj nová infraštruktúra, ktorá doplní existujúcu a zjednoduší život novým obyvateľom.

4. Financovanie a hypotéka

Bez toho, aby ste mali dostatok finančných prostriedkov, si byt prirodzene nekúpite. Najčastejším spôsobom financovanie je hypotéka. Predtým, ako začnete riešiť kúpu nehnuteľnosti, je preto vhodné poradiť sa s hypotekárnym poradcom či v zamestnancom banky o tom, aké sú vaše možnosti. Pomôžu vám zorientovať sa v jednotlivých ponukách a upozornia vás na rozdiely vo výške úrokových sadzieb.

Pri kúpe bytu v 3. etape Čerešní teraz môžete využiť aj možnosť Garantovanej hypotéky, pri ktorej vám garantujeme výšku hypotekárnej splátky na úrovni sadzby 1,49 % p.a. až do roku 2028 (t.j. 24 mesiacov od prevzatia bytu). Tento garantovaný úrok platí do výšky 80 % z kúpnej ceny a až do splatnosti 30 rokov. Táto ponuka je aktuálne limitovaná pre vybraný počet klientov, v prípade záujmu o ďalšie informácie nás neváhajte kontaktovať.

5. Náklady na bývanie

Cena bytu je jedna vec, aké sú však reálne náklady na bývanie? Aj to je jedna z vecí, ktorú by ste mali položiť človeku, ktorý vám byt predáva. Pýtajte sa ho na náklady na energie, poplatky do fondov opráv a iné, aby ste si dokázali predstaviť, koľko budete mesačne naozaj platiť. V porovnaní so staršími budovami aj v tomto prípade vychádzajú lepšie novostavby, ktoré využívajú materiály a technológie, ktoré zvyšujú komfort bývania a znižujú náklady na energie.

dohodnite si stretnutie

Chcete bývať
v Čerešniach?