späť na blog

Ako napiecť hviezdnu čerešňovú štrúdľu

Ako napiecť hviezdnu čerešňovú štrúdľu

Naše staré mamy v tom mali jasno: dobré cesto na štrúdľu musí byť také tenké, že pod ním rozoznáte písmenká v knihe. Rozšírte svoje kulinárske know-how a ukážte susedom, že lepšej štrúdle ako tej vašej v Dúbravke niet! Čerešne síce podporujú družné susedské vzťahy, ale keď ide o súťaž o najlepšiu čerešňovú štrúdľu, sused nepozná suseda. Štrúdľové „zápolenie“ v Dúbravke po prvý raz prebehlo už pred devätnástimi rokmi a tohtoročný Čerešňový juniáles, ktorý sa bude konať 9. a 10. júna, znova vyzýva kuchárske talenty, aby predviedli svoje sladké skvosty.

Dúbravka hľadá najlepšiu štrúdľu

Súťaž bude, podobne ako po minulé roky, rozdelená na dve časti. V kategórii „neštrúdľového“ typu je povolené prezentovať čerešňové dobroty bez limitu formy či náročnosti receptu. Hlavnou, kráľovskou kategóriou ostáva hľadanie najlepšej čerešňovej štrúdle Dúbravky.

Ak si trúfate zapojiť sa do výzvy, podľa inštrukcií z oficiálneho webu Dúbravky treba priniesť na podujatie dve „nohy“ štrúdle štandardného rozmeru. Jedinou podmienkou je použitie čerešní (čerstvých, kompótových alebo hoci aj sušených) v recepte, zvyšok je už v réžii domácich kuchárov.

Čerešne + Dúbravka = sladká láska

Ovocie, ktoré dalo meno rezidenčnému projektu s najšťavnatejšími benefitmi bývania, je s lokalitou Dúbravky prepojené už od čias, keď terajšia mestská časť Bratislavy bola ešte samostatnou obcou.

V minulosti malo dúbravské ovocinárstvo taký cveng, že jeho produkty – obzvlášť čerešne – sa exportovali až do Českej republiky. Zlatú čerešňovú éru zažila Dúbravka po prvej svetovej vojne, kedy zo zberu, spracovania a vývozu sladkých ovocných plodov žili celé miestne rodiny. Z dobových kroník sa dozvedáme, že na vrchole zberateľskej sezóny vypravovali z lamačskej železničnej stanice denne až jeden a pol vagóna čerstvých čerešní smerom do Prahy.

15 trikov pre vydarené štrúdľové cesto

  • kľúčom k zvládnutému štrúdľovému cestu je precízne vymiesenie; čím hladšie a pružnejšie bude, tým ľahšie ho natiahnete
  • neexperimentujte so základnými prísadami, masť či rastlinný olej a pšeničná múka sú istota
  • voda by mala mať izbovú teplotu, prispieva to k lepšiemu odpočívaniu cesta
  • aj plnka štrúdle by mala byť vlažnej teploty, predídete tým potrhaniu cesta
  • pre jednoduchšie naťahovanie cesta môžete pridať trochu octu
  • farbu a chuť štrúdle, ktorú sa chystáte variť, nie piecť, vylepší vajce
  • po vymiesení a potretí olejom nechajte cesto pred naťahovaním aspoň 30 minút oddychovať
  • cesto naťahujte a rolujte na múkou poprášenej bavlnenej plachte alebo staršom obruse
  • pred rolovaním cesto rozvaľkajte na kruh s 50 cm priemerom, potrite olejom a štipkaním prstov rovnomerne naťahujte za okraje
  • cesto pri dvíhaní najskôr držte dlaňami uzavretými v päsť a pomaly ním hýbte tak, aby bolo nadhadzované po celom obvode
  • takto natiahnuté cesto položte na stôl a pokračujte v ďalšom naťahovaní; overeným trikom je ťahanie od stredu k okrajom otvorenou dlaňou, umiestnenou pod cestom
  • nestrácajte čas lepením drobných trhliniek v ceste, pri stáčaní sa vyhladia
  • hrubšie okraje cesta nezabudnite odtrhnúť, štrúdľa bude jemnejšia
  • povrch cesta pokvapkajte olejom a posypte strúhankou, vyhnete sa popraskaniu pri pečení
  • pre audiovizuálne typy odporúčame poistiť si spísané rady Youtube návodom, lebo vydarené cesto je skutočne základ úspešnej štrúdle

 

Recept na hviezdnu čerešňovú štrúdľu

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 7 PL oleja
  • 1 ČL octu
  • štipka soli
  • 1,25 dl vody

 

Na plnku:

  • 600 g čerstvých odkôstkovaných čerešní
  • 500 g mletého maku
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 250 g práškového cukru
  • strúhanka na posypanie
  • olej na pomazanie
  • hviezdy anízu na ozdobenie

Postup:

Vymiesené a odležané cesto natiahnite podľa tipov vyššie. Na roztiahnuté, olejom pokvapkané a strúhankou posypané cesto poukladajte čerešne, mak zmiešaný s cukrom a postrúhaný kokos. Posledným krokom pred pečením je stáčanie štrúdle do rolády. Uchopte obrus za koniec, mierne ho podvihnite a stáčajte štrúdľu do šúľka. Stočenú „nohu“ položte na vymastený plech, potrite olejom a pripravte v rúre pri teplote 190 °C. Odhadovaný čas pečenia je 40 minút. Do zlatista upečenú štrúdľu posypte cukrom. Pred podávaním dekorujte čerešňami a hviezdami anízu.

Dobrú chuť – a ak sa chystáte súťažiť na Čerešňovom juniálese, veľa šťastia!

dohodnite si stretnutie

Chcete bývať
v Čerešniach?